Långa oberörbar, nu sårbar. Förlorar Mozart sin tron?

Förra gången den amerikanska schackspelaren kämpade om titeln världsmästare var det en kollision av civilisationer. Århundradets kamp kallades detta.

Väst mot öst.

Kapitalism mot kommunism.

Det kalla kriget i Reyjkjavik på 64 fält mellan amerikanska Bobby Fischer och Sovjet Boris Spassky.

Schack har aldrig varit lika intresserad av USA som det var under denna unika strid 1972.

Under fyra decennier har intresset för denna kungliga sport föll helt. Även för att Fischers schack slutade i tjugo år.Men nu har en ny stjärna dykt upp i Brooklyn för att ersätta geniet. Fabio Caruana har mött den tredubbla världsmästaren Magnus Carlsen sedan fredagen på Holborn College i London. Totalt tolv spel väntar, och arrangörerna pratar om denna generationens duell.

“Schackstjärnor är boxningsmästare från 2000-talet,” säger världens schackchef Ilya Merenzon. “Visdom är sexig, och i nästan tre veckor kan vi nu se en fantastisk upplevelse – hur de smartaste människorna i världen kämpar för världstiteln.”

Carlsen – sponsorlim

De är båda förundras barn.Carlsen fick titeln Grand Master vid tretton, Caruan ett år senare. Men schack är kanske det enda de liknar i.

Carlsen är redan en internationell stjärna. Märke som sponsorerna är limmade på. Han har varit på världstroonen sedan 2013 och är förtjänst en kändis hemma i Norge. Alla hans 12 London-matcher kommer att sändas live i prime time på stor norsk TV.

Den 27-åriga showmanen är ansiktet på G-Star Raw, Omega-klockor och Porsche. De gjorde en film om Prince of Chess.

Det är en himmelsk gåva till sponsorer – stilig, smart, idealiskt marknadsföring.

Och, naturligtvis, de bästa. Dess högsta betyg på 2882 poäng är den högsta i historien.Ännu högre än Fischer hade Karpov eller Kasparov någonsin.

Därför omnämns han ofta som historiens bästa schackspelare.

Men Carlsen, som tidigare beskrivits som schack Mozart , går inte igenom de bästa tiderna. Det sägs att han litet lite. Han är inte så upphetsad för schack, så chanserna att kasta honom är ännu större.

Caruana – en yngre rival – borde kunna bevisa det.

boxningsmatch, ”erkände en 26-årig amerikan. “Det är osannolikt att det kommer att bli en snabb knockout, huvudmålet kommer att vara att överlista min motståndare.”

Carlsen var länge oberörbar, nu verkar han sårbar.

Caruana – en dator med en rocksjäl

Hans amerikanska utmanare är helt annorlunda.

Han började schack vid fem års ålder.Han förlorade alla matcher i sin första turnering och glömde till och med att stoppa tiden efter sina drag. “Det var en bitter början”, erinrar han.

Nu är det på topp. Fram till 2015 representerade han Italien vid de internationella evenemangen där hans mor kom från, och bestämde sig sedan för att föredra USA-flaggan.

”Det var Bobby Fischer som inspirerade mig mest. Hans inställning till schack och vilja var fenomenal och inspirerande. Det är en ära att bli jämförd med honom, säger Caruana. Den återstående tiden ägnas åt den teoretiska studien av schack. Han är galen på det.Han letar ständigt efter lösningar som ingen någonsin har spelat.

När han frågades hur han skulle karakterisera sin motståndare avfyrade han omedelbart: “Det är en dator.”

En av hans chefer Eric Kuhn, som tidigare letade efter Hollywood-talanger, säger: ”Amerikanska märken sänker kostnaderna och väljer atypiska modeller för sina ambassadörer. Fabiano är perfekt för detta. Att vara nörd är sexigt idag.

I sin fritid studerar han manus och är ett fan av regissörerna Quentin Tarantino, David Lynch och Guillermo del Toro. Och han lyssnar på Metallica och Led Zeppelin.

Det är 50:50

Hur kan hela konflikten visa sig?

“Det kommer att vara ett långt psykologiskt krig”, är experterna överens.

De två stormästarna kommer att sitta mot varandra i upp till åtta timmar om dagen.När Mikhail Botvinnik och David Bronstejn kämpade om världsmästartitteln 1951, svettades de i slutet av varje match. Det var deras ansträngning.

Anatoly Karpov och Garry Kasparov spelade totalt 48 matcher under Moskvamaratonet mellan september 1984 och februari 1985. Karpov tappade 10 kilo vid den tiden.

“Psykologi kommer att spela en stor roll”, medger Caruana. ”Det är en del av Carlsens framgång – han har en mycket stark psyke. Han fälls sällan och om han tappar spelet glömmer han det omedelbart. Fördelen för honom är att det är det fjärde världsmästerskapet, hittills har jag mycket att lära mig. Men jag är redo.

Inte anses fortfarande vara en stor duellfavorit. Fråga bara om han ser sig själv som en favorit eller en outsider.Han blinkar omedelbart i ögonen och vaknar rovdjuret som upprepade gånger har dragit honom till titeln.

”Det har gått ett tag sedan jag betraktade mig som en outsider. Om du har varit världsledare i åtta år och vinner världsmästerskapet tre gånger i rad, måste din psyke vara dålig om du betraktar dig själv som en outsider, “skrattar han.

En lång strid förväntas, vad som passar Carlsen. Han älskar att pressa sina motståndare i sin egen juice, förlänga deras lidande och njuta av deras långsamma död.

”Men Fabiano är en fantastisk spelare, hans resultat i år talar för sig själva. Om jag spelar i en liknande stil som de senaste månaderna kommer jag förmodligen inte att vinna, jag måste vara starkare.Men jag tror att jag kan göra det, säger han.

De har spelat tillsammans 34 gånger hittills, Carlsen har vunnit 10 väster, Caruano har bara fem. Enligt de senaste resultaten kunde han dock följa Fischer: s fotspår. Han kunde bli en ny schackstjärna. Han måste bara vinna. ”Jag tror att det är 50:50. Jag kanske är för djärv, men vi är balanserade när det gäller vår kraft i spelet, säger Caruano.

Och många håller med honom.