England bowlers slitna som Sri Lanka Board XI gör det mesta av platta

Allt var lugn i denna lummiga del av Colombo.Några miles away höll enorma folkmassor omkring regeringens byggnader nära Englands hotell för att protestera mot att premiärminister Ranil Wickremesinghe av presidenten Maithripala Sirisena, som många betraktar som en källa till en konstitutionell kris, avlägsnades. </P Livet pottade på som normalt, men vid Nondescripts Cricket Club – hemmet för några av de stora Sri Lanka cricketers som Aravinda de Silva och Kumar Sangakkara samt Dinesh Chandimal, den nuvarande kaptenen – med besökarna påminns än en gång om att tonerna här kan vara oföränderliga och värmen sipprar även på en grumlig dag. Jonny Bairstow är en dålig serie från att vara under allvarlig granskning | Spin Läs mer

Scorekortet är vilseledande och smickrande till England trots den stora summan.Styrelsen XI avslutade dagen på 392 för nio men tre av deras batsmen – Kaushal Silva, Sadeera Samarawickrama och Ashan Priyanjan – gick i pension efter att ha avslutat sammansatta halvhundratals. Joe Root anställde åtta bowlers och tre wicketkeepers. Anmärkningsvärt innehåller den långa listan över bowlers inte Ben Stokes eller Jack Leach; mindre överraskande innehöll inte wicketkeepers Jonny Bairstow.

Stuart Broad öppnade bowlen tillsammans med Jimmy Anderson, med sin nya kortare körning, som sannolikt kommer att spara vital energi, men tillåter det samma gift? På den tröga ytan spelade det nog ingen roll hur långt han sprang upp till vecket.De fyra seamersna var ganska snygga och Anderson och Chris Woakes tog en wicket varje. Cricketers ‘union kräver att Smith och Warner bans ska lyftas omedelbart Läs mer

Beslutet att inte bocka Stokes alls tyder på att det finns några oro över hans skicklighet och det måste finnas vissa tvivel om huruvida han kan uppfylla arbetsbelastningen hos en tredje seamer i testlaget. På samma sätt var det förvånande att England inte utnyttjade tillfället för att ge Leach lite bowling, med tanke på att Joes – Root and Denly – delade nästan 15 overs mellan dem. Vädret har varit så opålitligt här att det är omöjligt att garantera mer bowling under de kommande tre dagarna. Olly Stone var den andra bollaren förnekade ett tillfälle.

En chans missades – av Denly från Moeenens bowling – på morgonen.Senare delade Moeen och Adil Rashid det mesta av arbetet och tre av wicketsna. Antagandet är att spinnarna kommer att finna mer uppmuntran i Galle. För styrelsen XI slog Angelo Mathews 45 i 38 bollar och tog 16 körningar från det första överget av det hemliga vapnet Denly. England kan föredra att Mathews ostracism från den nationella sidan fortsätter, men det är osannolikt att det är fallet. Spinnet: anmäl dig och få vårt veckovisa cricket-email. England bytte sina behållare nyfiket. Jos Buttler, som framträdde som smör på resultattavlan när bollen smälte in i sina handskar (oftast), hölls i den första sessionen. Förståligt tog Ben Foakes över i andra sessionen men det var konstigt att träna så begränsat att Ollie Pope skulle få jobbet i det tredje.Hur sannolikt kommer han att sluta med handskarna i denna testserie?